28 December 2011

Meletop

Mama tengah sibuk potong buah tembikai untuk dibuat jus tembikai ...

Amir: "Ni nampak sedap ni ... Tak sabar nak rasa ni ..."

Mama: "Ni biasa aje ... Kalau Mama tambah laici nanti ... Emmm ... Memang meletop rasanya ... Lagi sedap ..."

Amir: "Mama !! Kalau meletop, habislah kita ... Kan mati ??

Alaaa Amir ni !! Mama pasti kena guna ayat skema kalau bercakap dgn dia ... Hehehe ...

Bertarikh: 9hb Dis 2011

26 December 2011

Tanya Allah - Bahagian 2

Mama: "Ni sapa punye kerja ni ? Amir ye ? Kan mama cakap jangan usik gate adik nie !"

Amir: "Amir tak buatlah mama. Mama ni ... Kenapalah tak percaya Amir ... Cuba Mama tanya Allah, Amir tak buat ..."

Emmm ... Mama pun asyik nak tuduh abang aje ... Tak baik kan ... Yang Amir pula jika dia betul, dia selalu sebut "cuba Mama tanya Allah ..."

Bertarikh 5hb Dis 2011

23 December 2011

Tanya Allah - Bahagian 1

Mama: "Amir ni, makan banyak sangat ni kenapa ? Tadi baru je makan. Kan Mama pesan nak makan baca doa dulu ..."

Amir: "Amir dah baca la Mama. Mama ni asyik tak percaya Amir aje ... Cuba tanya Allah ... Amir dah baca ..."
 

Bertarikh 5hb Dis 2011

21 December 2011

Pedas

Sewaktu menonton siri rancangan realiti masakan, Master Chef. Azlina, seorang peserta rancangan tersebut kelihatan menangis selepas mengambil barang di pantry.

Amir: "Mama, dia belum masak pun dah nangis. Pedas ke mama ?" [merujuk pada potong bawang]

Bertarikh: 5hb Dis 2011

19 December 2011

Ayat juri

Tengok Master Chef malam tadi bersama-sama. Macam biasalah, mesti ada part yang nangis-nangis.

Amir: "Asyik nangis aje ... OK, dia keluar lah lepas ni !!"

Tergelak Mama dan ayahnya ... Amboiii ... Mengalahkan juri ayat dia ...

Bertarikh: 5hb Dis 2011

14 December 2011

Rokok

Amir: "Abang ...  [Patut dia kena panggil Pakcik, sebab sepupu Mama] Nak hisap rokok ye ? Rokok tak baik untuk kesihatan ..."

Pakcik: "Satu aje ..."

Amir: "Satu pun tak baik untuk kesihatan ..."

Pakcik: [Senyum-senyum aje. Tak tahu nak kata apa]

Bagus betul iklan larangan merokok yang ada di TV. Amir memang praktikkannya. Good job !

Bertarikh: 5hb Dis 2011

09 December 2011

Mahal - Murah

Masa tengah shopping di Gulat*s ...

Amir: "Mama beli apa ? Banyak ke ?"
 
Mama: "Kain ... Tak, dua helai aje ..."

Amir: "Mama, jangan beli yang mahal-mahal ye ! Beli murah-murah aje ... Nanti habis duit Ayah. Ayah tu penat kerja, balik rumah pun malam-malam. Jangan beli yang mahal-mahal !!"

Ni ayat mengelak pembaziran lah tu ... Surely bukan ayat ayah dia ... Kecik-kecik kedekut ke ape ni ?? Hehehe ... So, berbelanjalah secara berhemah OK ...

Bertarikh 14hb Nov 2011

05 December 2011

Wet & dry kitchen

Amir: "Sini panggil apa ?"

Mama: "Ni kita panggil WET KITCHEN, yang kat dalam, DRY KITCHEN ..."

Amir: "Dalam Melayu ?"

Mama: "Dapur basah dan dapur kering" ...

Amir: "Ooo ... Dapur basah sebab kita masak-masak kat sini kan ... Dapur kering tempat kita makan kan ..."

Mama: "Emm, betul lah tu ..."

Amir: "Amir lupa lah Mama, ... Ni panggil apa tadi ?"

Mama: "DRY KITCHEN ..."

Amir: "Kalau dalam bahasa Korea, ape ye Mama? Mama selalu tengok cerita Korea kan ? Dia panggil apa sini ?"

Oppsss, Mama tak tau laaa ...

Bertarikh: 14hb Nov 2011

Teka teki

Berdasarkan gambar di bawah, apakah perbezaan persamaan antara Amir dan adiknya, Idlan ?


[klik untuk pembesaran imej]


Bertarikh: 14hb Nov. 2011

28 November 2011

Nasi lemak

Mama: "Amir nk makan apa malam ni ? Mama belanja ..." [rasa bersalah + sedih tak dapat join hari anugerah tadika anak]. Terlepas tengok dia buat persembahan, live ...
But a million thanks to my NF coz sempat record everything ... Ingat dia nak gi Nando's atau Kenny ke ... Emmm ... He just want to eat NASI LEMAK !!
Bertarikh: 13 hb Nov 2011

23 November 2011

Basuh sendiri

Mama dah settle basuh segunung baju adik, Amir baru sibuk nak bagi seluar kecik dia ... So, I said ...
Mama: "Amir basuhlah sendiri, Allah sayang budak yang suka tolong Mama dia ..."
Surprisingly, he just say ...
Amir: "OK ... Mama tolong ajarkan, boleh ..."
Mama nak testing Amir aje ( :
 


Bertarikh 10hb Nov 2011, jam 1811 petang

21 November 2011

TV Kecik

Amir: "Mama ... Cuba tengok TV kita ni. Amir rasa kan ... KECIK aje ... Tapi TV Tok Ayah ... BESAR betul ... Kan Mama ... Tak best laaa kan Mama, TV KECIK ..."
Mama: "Cik Sue FZ, cuba jawab sikit soalan Amir tu ..."
Bertarikh 9hb Nov 2011, jam 1629 petang

14 November 2011

Rebut - rebut

Tengah menonton drama bersiri Korea dengan Amir. Kemudian, dia bertanya.

Amir: "Kenapa hero tu, Mama ?"

Mama: "Dia frust" ...

Amir: "Oooo, ni mesti lelaki ni berebut-rebut ... Apa laaa ... Buat malu aje ..."

Ermmm  ... Mama terdiam tak tau nak balas apa huhuhu ...

Bertarikh: 11hb Nov 2011

09 November 2011

Sampai syurga ...

Ayah Cik nya dah janji, balik Raya Haji nanti dia akan belikan mainan. Jadi, perkara pertama yang dia ingat bila sampai kampung ialah mainan Transformers nya tu.

Amir: "Bestnya mainan yang Ayah Cik beli ni ... Amir sayang sangat, Amir akan jaga baik-baik sampai SYURGA ... Kan Mama ...

04 November 2011

Bibik

Amir: "Amir rindu kat Bibik la.. Bila bibik nak balik ni ?" [Bibik baru fly this morning]

Mama: "Bibik balik Indonesia kejap aje ..."

Amir: "Mama, bibik balik Indonesia. Jadi Mama boleh cakap Bibik balik kampung ! Tapi Mama ingat tau, Mama tak boleh cakap Nenek tinggal kat kampung.

Mama: "Kenapa ?" [sengaja nak tanya]

Amir: "Sebab Bibik cakap rumah Bibik buruk, tak ada apa-apa pun ... Jadi itulah kampung ... Kan, Mama !!"

30 October 2011

Taktik

Mama tengah makan coklat,  Amir ada kat tepi jeling-jeling. Memang nampak Amir jeling, tapi buat tak tau aje ...

Amir: "Mintak sikit, boleh mama?"

Mama: "Boleh, tapi kena buat reading dulu. Baca kuat-kuat, Mama nak dengar."

Dia mulalah baca buku dengan suara kuat. Dalam 10 minit then dia datang kat Mama sambil tunjuk tengkuk dia.

Amir: "Mama, cuba tengok tengkuk Amir. Amir rasa sakit betul tengkuk Amir ni." [sambil geleng kepala perlahan]

Mama: [Hahaha ... i dah tau dah alasan dia nak ngelat. So i just said] "Ala kesiannya ... Hmmm Amir gi berehat lah ye ... Kesiannn Amir ... Coklat ni biarlah Mama yang habiskan."

Amir: "Sakit tengkuk je Mama ... Coklat boleh makan."

Mama: "Ehhh tak boleh, bila Amir baca buku, Amir baca dengan mulut kan ?"

Amir: [Mengangguk]

Mama: "Masa Amir baca buku, tiba-tiba tengkuk sakitkan. Jadi bila nak makan coklat, still kena guna mulut kan ? So nanti sakit lagi ... Kesian Amir ..."

Amir: "Ehhh mama ... Cuba tengok ni ... [pusing kepala laju-laju] Amir dah sihat ni." [tanpa mama sambung ayat seterusnya, dia terus je sambung membaca]

Hahahaha ... Mama dah masak laaa dengan taktik Amir tu !!

Bertarikh 26hb Okt 2011

25 October 2011

Balik kampung

Mama: "Raya Haji ni kita balik kampung ye. Cik Su pun balik" ...

Amir: "Tak nak ... Tak nak ... Amir tak nak balik kampung ... Amir nak balik Kelantan aje. Kat Kelantan ada cik Su, nenek ... Tok ayah dan Una" ...

Mama: "Sama lah tu ... Kita balik kampung" ...

Amir: "Mama, tak baik cakap nenek tinggal kat kampung" ...

Mama: ??? "Kenapa ?" ...

Amir: "Amir tengok dalam TV, kampung tu ialah, ada banyak hutan ... Rumah tak cantik ... Tapi rumah nenek cantik aje ... Mestilah nenek tinggal kat Kelantan bukan dekat kampung ...

Mama: ["Urmm ... TV mana si Amir tengok ni !!]

Bertarikh 24hb Okt 2011, jam 1327

27 September 2011

Yen

Amir: "Mahal tak mainan ni ayah ?" [sambil tunjuk model Transformers Bumblebee]

Ayah: "Tak mahal sangat, biasa aje ..."

Amir: "Ooo ... Berapa Yen ni, ayah ?"

Mama: "Isshh budak ni. Yen pula dia, bila masa kita duduk Jepun ni ... RM lah darling ..."

Bertarikh 22hb Sept 2011, jam 2113

16 September 2011

Makan angin

Mama: "Amir, nanti Amir cakap dekat cikgu Amir. Esok Amir tak dapat pergi sekolah. Mama dan Ayah kena kerja. Atok dan Tok Ma pergi makan angin. Takde siapa nak hantar Amir pergi school."

Amir: Dengan muka confuse. "Mama cakap apa? Makan angin ? Kenapa nak makan angin pulak ? Nasi kan ada ? Kalau makan angin nanti lalat boleh masuk mulut ..."

Mama: "Mama salah cakap, Atok dan Tok Ma pergi jalan - jalan.

Amir: "Ooo, cakap la awal - awal ..."

Mama malas nak soal jawab dengan Amir sebenarnya sebab Mama nak cepat. Hehehe ...

Bertarikh 15hb Sept 2011

14 September 2011

Kompilasi ucapan hari lahir kelima Amir

Dikompilasikan dari laman Facebook Mama Amir:

MH: Happy birthday Amir ... semoga doa Mama dimakbulkan ... Amin ...

ZI: Selamat hari lahir Amir.

CJCD: Laaa buzday Amir The Bumble Bee rupanya hari ni ... Semalam tak cakap pun ... Happy birthday Amir ... So pi celebrate kat mana ni Amir oiii ...

FZ: Happy birthday Amir

SHD: Happy birthday Amir ... Stay cute n stay brilliant !

IB: Happy Birthday Abg Amir ... lots of ♥♥♥ from Cik Ili ...

NF: Happy birthday Amir, dah upload gambar ke ??

HH: Happy besday, handsome boy ... Semoga menjadi anak soleh kebanggaan ayah dan bonda di dunia dan akhirat ... InsyaAllah

SSA: Tanti Auguri a te Amir ... Baccio e braccio amore ! Sorry ya takde hadiah ... hehehe

FA: Happy birthday Amirul...

EH: Happy besdey Amirul ... semoga jadi anak yang soleh dan berjaya !

HH: 'sanah hilwah' untuk Amirul ... Stay cool n ensem n becomes mukmin soleh k ... - untie Mim n family ...

NAA: Hepy besday ler ... Semoga panjang umur yer ... Dimurahkan rezeki ... AMIN ...

AZ: Happy belated birthday, Amirul !!


Hari lahir kelima Amir: 08.09.2011

Pesanan Mama di laman Facebook beliau:
Happy birthday Mohamad Amirul Ikhwan Bin MF ... there's no word in this world that can describe how much Mama n Ayah luv you ... Semoga Amir akan menjadi anak yang soleh, mendengar kata n rajin belajar ... Amin
Bertarikh 8hb Sept 2011, jam 1551
Kek harilahir Amir
 
"Senyumlah sikit" ...
 
Amir dengan rakan - rakan lelaki

Amir dengan gadis -gadis pula ( :

Jom, mari kita potong kek !!

Bergambar kenangan beramai - ramai

Cenderahati untuk rakan - rakan

Hadiah dari kak Nana

Hadiah pemberian Pak/Mak Long ...

Hadiah pemberian ayah ...




02 September 2011

Kesian Atok ...

Habis beraya rumah kelima, kami balik rumah sendiri.

Atoknya tanya: "Berapa yang Amir dapat ?"

Amir: "Banyak sangat ni ... Atok dapat berapa?" [Dia dah siap keluarkan sampul sampul raya]

Atok: "Atok tak dapat pun" ...

Amir: "Kenapa semua - semua tak bagi atok duit, kesiannya Atok ... Nanti Amir bagi sikit duit Amir kat Atok ye ... Atok nak tak?"

Amir: "Atok kalau nak duit raya kena salam lah semua orang ... Mama suruh Amir salam, sebab tu Amir dapat ... Tapi kan ... [pause sekejap budak ni] Adik tak salam pun, tapi dapat jugak?"

Hahaha ... Kurang asam betul soalan dia ... Mama mampu sengih je, siapa nak jawab soalan tu...



31 August 2011

Mintak untuk adik

Mama ajar Amir salam raya. Amir ni pemalu sikit orangnya. Nak salam raya pun kena prektis hehehe ...

Mama: "Bila salam kena cium tangan. Salam dua belah tangan. Orang bagi duit raya kena cakap terima kasih" ...

Amir: "Kalau pakcik tak bagi Amir?"

Mama: "Eisshhh, jangan mintak pulak tau" ...

Jadi, kami mulakan perjalanan. Sampai rumah ketiga, kebetulan nak balik Amir memang dah dapat duit raya.

Amir: "Atok" ... Sambil menunjuk kat arah Arif Idlan yang memang sedang lena diulit mayang (tidur). "Atok, adik tak dapat lagi ... Atok bagi lah adik pulak" ...

Mama: "Adoiii budak ni !! Amir, malulah ... Janganlah mintak, kan mama pesan tadi" ...

Amir: "Amir tak mintak untuk Amir, Amir minta untuk adik" ...

Bertarikh: 31hb Ogos 2011


28 August 2011

Angkasa lepas

Teringat pesanan seorang rakan: Apabila kita berbual - bual dengan anak - anak, cuba terapkan cita - cita pada mereka dari kecil lagi
 
Amir: "Mama, kejap lagi kena reading kan ?"

Mama: [Nak cuba approach yang baru] "Ye ... Amir kan nak jadi doktor ..."

Amir: "Mama ni tersalah ke? Bukan doktor ..." [sambil menggeleng - geleng kepalanya] "Mama lupa ke ?"

Mama: [Serious terlupa] "Mama tak ingatlah ..."

Amir: "Amir nak jadi 'angkasa lepas' ... Nanti Amir telefon mama dari atas sana ..."


Mama: "Oooo ... Nak jadi astronaut rupanya ..." [dalam hati ni, ingat nak jadi Ultraman, hehehe...]

Kebetulan ayahnya ada: "Ooo, itu cita - cita ayah dulu ..." [masa kecik - kecik]

Amir: Dengan nada selamba, "Kenapa ayah tak jadi astronaut, ayah tak rajin belajar ye dulu ...

Hahaha ... Free - free ayahnya kena sakat ( : 


Bertarikh 24 Ogos 2011 


23 August 2011

Berat

Amir: "Tolong mama ... Adik berat ni ..."



Bertarikh 19hb Ogos 2011 jam 2229



22 August 2011

Orang jahat

Mama & hubby tengah makan malam. Datanglah hero hensem kami ni ...

Amir: "Mama, dekat tv tu Amir selalu tengok, kalau orang tu kena tangkap, kenapa dia kena tutup mata ?"

(Rupanya selama dia tengok berita dengan kami, memang dia nak tanya pasal ni) 

So, ayahnya tolong jawab: "Sebab orang tu malu !!"

Amir: "Dia buat apa ?"

Mama: "Orang tu buat jahat lah, pasal tu polis tangkap"... "So, kalau Amir tak nak kena tangkap, tak boleh buat jahat tau !"

Amir: Sempat lagi dia mengomel pada kami, "Amir nakal aje bukan jahat, tak payah lah tutup mata"...

Grrrrr, geramnya kami ...

Bertarikh 01.08.2011, jam 1855


21 August 2011

Purple

Mama: "Amir, tolonglah Mama, tengok-tengokkan warna purple untuk baju adik ni" ...
Amir: "Mama, Amir ni dah cari, penat dah tengok kanan, tengok kiri, takde purple la Mama ...Purple tu kan warna girl ... Boy mana pakai purple !!" (ayat malas cari sebab mata fokus bahagian mainan)
Mama: "Siapa kata boy tak boleh pakai purple ... pink pun boleh tau ... kan, kan encik MF" hehehe ...
Bertarikh 20hb Ogos 2011

04 August 2011

Syaitan diikat ...

Dikesempatan Amir tak tahu erti puasa, jadi Mama ambil sedikit kesempatan memberikan sedikit tazkirah (ayahnya dah pergi terawih), Mama duduk rumah jaga anak - anak.

Mama: "Bulan puasa ni, kita tak boleh makan depan orang" ... "Berdosa tau, Amir nak puasa tak ?"

Amir: "Tak boleh makan & minum air ke mama?" "Amir tak nak makan tapi Amir kena minum susu lah mama, nanti sakit perut" ...

Mama: "Grrrr"... "Sabar ajelah"... "Bulan puasa ni semua Syaitan diikat". "Dia tak boleh ganggu kita" ...

Amir: "Allah ikat dengan tali yer Mama?"

Mama: "Errkkk??" ...

Bertarikh 01.08.2011, jam 1840


03 August 2011

Six One One (611)

Amir: "Kalau kita buat baik, kita akan masuk syurga kan mama ?" "Cikgu Linda yang cakap"... "Cikgu cakap syurga best" ...

Mama: "Memanglah, betul lah apa yang cikgu Amir cakap. Tapi nak masuk syurga, kena jadi budak baik, dengar cakap, rajin belajar, bla...bla...bla..."

Amir: Dengar dengan penuh khusyuk sambil pikir yang mana dia dah buat. "Mama lupa satu lah" ...

Mama: "Apa dia?"

Amir: "Amir kan selalu tolong kelakarkan adik hahaha"... (description dia buat adik Elan ketawa).

Amir: "Mama, amir nak tanya ni ?" "Dekat syurga ada TV tak? Ada six one one* tak?"

* merujuk pada saluran di rangkaian tv berbayar

Bertarikh 01.08.2011, jam 1848


 Gambar terbaru Amir bertarikh 20.07.2011


01 August 2011

Ramadhan

Mama: "Esok kita akan sambut Ramadhan"...

Amir: "Yeayy yeayy"... Seronok sungguh dia ...

Mama: Konpius sekejap mamanya ... So I just ask him, "Amir tahu tak Ramadhan tu apa ?"

Amir: Sambil ketawa ... "Amir tak tau la mama, tapi bunyi Ramadhan tu macam seronok betul" ... "Sebab tu Amir suka" ... 

Bertarikh 01.08.2011, jam 1831


18 July 2011

Hey HANTU !! KARATE nanti !!

Tengah Elan nyenyak tidur, tiba - tiba sahaja dia bangun lantas menjerit ketakutan ...

Mama: "Syyhhh" ... (sambil tepuk - tepuk Elan)

Amir: "Mama, cik Jae kata kalau adik nangis macam tu kena baca doa, lepas tu tiup kat kiri dan kanan telinga" ... "Tapi Amir tak tahu nak baca doa apa, baca Al - Fatihah boleh tak?"

Sambil bercakap sendirian ... "Hey HANTU ... Jangan nak kacau adik Amir ye ... KARATE nanti" ...

Bertarikh 15hb Jul 2011, jam 1717

04 July 2011

Kalau tumpah, SIAP !!

Mama: "Makan coklat ni elok - elok, jangan tumpahkan" ...
Amir: "OK" ... (looking at me with curious face) "Mama lupa ke nak cakap ?"
Mama: "Cakap apa ?"
Amir: Kalau tumpah, SIAP !!
Hahahahaha ... Dah hafal dah dialog mak dia ...
Bertarikh 01.07.2011, jam 1830 

24 June 2011

Kamu

Mama: "Pergi ambil barang KAMU dalam kereta" ...

Amir: "Alahhh" ... (sambil tarik muka masam) "Urrmmm, 'KAMU' tu siapa?

Mama: " 'KAMU' tu Amir laaa" ...

Amir: "Taknak" ... (sambil menunjukkan dirinya sendiri) ... "Ini bukan 'KAMU' ... ini Amir" ... 

Eiisshh budak ni, orang guna kata ganti nama pun salah ... 

Bertarikh 19hb Jun 2011, jam 1640

20 June 2011

Hensem

Dari diskusi penulis dengan ibu Amir melalui email:

Saya pernah juga tunjuk blog ni kat Amir. Dia tanya, "Kenapa kawan mama ambil gambar Amir?"

Saya cakaplah, "Uncle ni suka Amir" ...

Selamba dia jawab, "Kawan Mama suka sebab Amir HENSEM yer? "

Perasan betul budak ni ...

Bertarikh 19hb Jun 2011, jam 1639

18 June 2011

Terima kasih, korang ...

Setinggi - tinggi ucapan terima kasih pada rakan - rakan yang telah melawat, menjadi followers, merekemenkan blog ini kepada rakan - rakan yang lain dan seterusnya meninggalkan komen di entry blog mahupun secara peribadi. Amir (dan penulis) sayang anda semua !! Muahhhh ...

Nota:
Imej beresolusi lebih tinggi boleh dilihat dengan cara klik pada setiap gambar, itupun jika sudi hehehehe ...


 Pengikut - pengikut Amir, sehingga pagi 18hb Jun 2011, 9 rakan di Google Friend Connect & 89 rakan di Networked Blogs. Cayalah korang !!


Sebahagian rakan - rakan di Networked Blogs (Bahagian 1)


Anda tiada di Bahagian 1? Kat sini ada kot ...


Kalau tiada di Bahagian 1 & 2, di sini konfem ada ...


Cari Networked Blogs dalam Facebook anda, dan anda akan menjumpai halaman sebegini


 Jangan lupa untuk memberikan RATING ( :



Amir kan orang Melayu ...

Tengah syok melayan cerita Korea ... Tiba - tiba datanglah sorang mamat (siapa lagi kalau bukan Amir). Dengan nada yang cukup annoying dia kata, "Apa yang dia cakap tu, Amir tak pahamlah ... Amir kan orang Melayu" ...
 Ada penggemar drama Melayu rupanya ... Hahahaha ... Sorry lah Amir, kalau nak tengok cerita Melayu sila tengok TV di bawah yer ... TV atas TV Korea, OK ...
Bertarikh 16hb Jun 2011, jam 1851

13 June 2011

Jangan makan epal ...

Amir: "Kenapa Mama tak makan nasi ?"

Mama: "Mama diet" (hehehe, konon - konon) ...

Amir: "Kenapa makan buah ? " (memang masa tu tengah makan epal)

Mama: "Epal takpe, tak menggemukkan" ...

Amir: Kalau camtu, Mama jangan laa makan epal" ...

i asked him WHY?

Selamba dia jawab, "Cuba Mama tengok, epal tu kan bulat, nanti Mama pun bulat macam epal pulak" ...
 
Bertarikh 10hb Jun 2011, jam 1558

10 June 2011

Belajar siang - malam, siang - pagi ...

Amir: "Amir asyik kena belajar je, siang - malam, siang - pagi (perumpamaan baru). Penat laaa ... Mama dulu pun Tok Ma suruh belajar jugak ke?"
Mama: "Iyelah ... Dulu Tok Ma suruh Mama, sekarang Mama suruh lah Amir pulak" ...
Amir: "Habis? Amir nak suruh sape? Amir suruh adik, boleh tak mama ?" Tanpa diiyakan, dia terus je sound Elan ... "Adik, cepat belajar" ...
Bertarikh 9hb Jun 2011

Kacak ...

Amir: "Waahhh ... Cantiknya rambut ayah ... Ayah nampak 'KACAK' laaa" ...
"Hahahahaha ... if guna word 'hensem' OK lagi coz it's common, ni guna 'kacak' ... Banyak baca kamus anak aku ni ... Hahahahaha" ...
Mama: "Mr. M.F, you memang kacak la today" ... hehehe ...
Bertarikh 1hb Jun 2011, jam 2055

Kalau Amir kuar ngan Ayah ...

Amir: "Mama, kalau Amir kuar ngan ayah, ayah mesti belikan mainan. Kalau kuar ngan mama & ayah ... mesti tak dapat apa - apa punya" !!
Mama: Dalam hati (Amboiii kemain lagi, TULUS dia ngata di depan)
Amir: "ni Mama" ... (sambil tunjuk kertas iklan Jakel - ada cadar Ben 10). "Nanti biar Amir pergi ngan Ayah je la ye ... Mama jaga adik kat rumah OK" ... 
Bertarikh 19hb Mei 2011, jam 1830

Bawah tanah ...

Amir: "Mama, tadi Amir letak beg kat tangga ... Masa nak balik, Amir tengok beg Amir dah jatuh kat 'bawah tanah'" ...
Mama: "Hahaha ... Canggih sangat ayat Amir guna tu ... Bukan bawah tanah ... Jatuh kat lantai lah sayang" ...
Bertarikh 26hb Apr 2011, jam 1716

Jalan - jalan dengan cik Ili ...

Aunty Ili, Amir kata, "Mama, nanti kita jalan - jalan dengan cik Ili lagi nak ? Best laaa" ... (buat senyum manja)
Dalam hati aku ni ... Urmmm memang lah best ... Cik Ili tolong tolak troli ...
Bertarikh 5hb Mac 2011, jam 1643

Ironman ...

Amir: "Mama, ayah cakap Amir kena tidur asing, tapi Mama, Amir bukan makhluk asing" ...
Mama: "Siapa cakap Amir makhluk asing ... Ayah kata Amir dah besar, kena tidur bilik sendiri" ...
Amir: "Tapi Mama, Amir tak nak. Nanti kalau ada hantu kacau Amir, macam mana" ??
Mama: "Hari tu kata Amir ni Ironman ... So, mana boleh takut, Ironman kan berani" ...
Amir: "Tak jadilah ... Amir nak jadi Amir aje" ... 
Mama: (dlm hati) Emmm ... Alasan berjela - jela ...
Bertarikh 3hb Mac 2011, jam 1112

Nak tengok TV ...

Semua yang ditanya semua tak nak ... Minum tak nak, makan tak nak, tidur tak nak ... Satu benda aje kita tanya yang dia nak masa demam ni ... "NAK TENGOK TV"
Kalau TV tu boleh demam, dah lama berzaman dah ia demam, mana tak nya ... ON aje ...
Bertarikh 28hb Feb 2011, jam 1457

Romantis ...

Terharu pula bila anak bujang kata ... "Mama, nanti Amir balik school, Amir tolong urutkan mama OK ... Mama kan demam" ... "Mr. M.F, romantis kan anak bujang saya ... Hehehe" ...
Bertarikh 22hb Feb 2011, jam 1001

Baju putih ...

Ade cerita hantu di saluran 105 jam 2100 nanti. Teringat statement Amir last Thursday while watching Terowong Casablanca. "Mama, setiap kali Amir tengok cerita hantu, kenapa hantu dia asyik pakai BAJU PUTIH je ... Diaorang takde baju lain ke?" Gulllpppp ...
Bertarikh 5hb Feb 2011, jam 1947

KeLANtan ke SeLANgor ??

"Amir nie 'keLANtan' ke 'seLANgor' ... urrmmm" ... (sambil mata kelip - kelip fikir jawapan)
"Amir 'keLANgor'" ... Kebetulan mak bapaknya ada kat tepi ... "Pandai ambik hati" ... Hahahaha ...
Bertarikh 30hb Jan 2011, jam 1728

Peluk Amir ...

Sorang kembung perut ... Sorang batuk - batuk ... Yang batuk - batuk asyik kena halau aje dari mendekati yang kembung perut ... Alih - alih, yang batuk - batuk pun cakap, "Mama ni asyik peluk adik je ... Amir pun sakit jugak ni ... Cepatlah peluk" !! Marah seyyy ...
Bertarikh 21hb Jan 2011, jam 0923