24 June 2011

Kamu

Mama: "Pergi ambil barang KAMU dalam kereta" ...

Amir: "Alahhh" ... (sambil tarik muka masam) "Urrmmm, 'KAMU' tu siapa?

Mama: " 'KAMU' tu Amir laaa" ...

Amir: "Taknak" ... (sambil menunjukkan dirinya sendiri) ... "Ini bukan 'KAMU' ... ini Amir" ... 

Eiisshh budak ni, orang guna kata ganti nama pun salah ... 

Bertarikh 19hb Jun 2011, jam 1640

20 June 2011

Hensem

Dari diskusi penulis dengan ibu Amir melalui email:

Saya pernah juga tunjuk blog ni kat Amir. Dia tanya, "Kenapa kawan mama ambil gambar Amir?"

Saya cakaplah, "Uncle ni suka Amir" ...

Selamba dia jawab, "Kawan Mama suka sebab Amir HENSEM yer? "

Perasan betul budak ni ...

Bertarikh 19hb Jun 2011, jam 1639

18 June 2011

Terima kasih, korang ...

Setinggi - tinggi ucapan terima kasih pada rakan - rakan yang telah melawat, menjadi followers, merekemenkan blog ini kepada rakan - rakan yang lain dan seterusnya meninggalkan komen di entry blog mahupun secara peribadi. Amir (dan penulis) sayang anda semua !! Muahhhh ...

Nota:
Imej beresolusi lebih tinggi boleh dilihat dengan cara klik pada setiap gambar, itupun jika sudi hehehehe ...


 Pengikut - pengikut Amir, sehingga pagi 18hb Jun 2011, 9 rakan di Google Friend Connect & 89 rakan di Networked Blogs. Cayalah korang !!


Sebahagian rakan - rakan di Networked Blogs (Bahagian 1)


Anda tiada di Bahagian 1? Kat sini ada kot ...


Kalau tiada di Bahagian 1 & 2, di sini konfem ada ...


Cari Networked Blogs dalam Facebook anda, dan anda akan menjumpai halaman sebegini


 Jangan lupa untuk memberikan RATING ( :



Amir kan orang Melayu ...

Tengah syok melayan cerita Korea ... Tiba - tiba datanglah sorang mamat (siapa lagi kalau bukan Amir). Dengan nada yang cukup annoying dia kata, "Apa yang dia cakap tu, Amir tak pahamlah ... Amir kan orang Melayu" ...
 Ada penggemar drama Melayu rupanya ... Hahahaha ... Sorry lah Amir, kalau nak tengok cerita Melayu sila tengok TV di bawah yer ... TV atas TV Korea, OK ...
Bertarikh 16hb Jun 2011, jam 1851

13 June 2011

Jangan makan epal ...

Amir: "Kenapa Mama tak makan nasi ?"

Mama: "Mama diet" (hehehe, konon - konon) ...

Amir: "Kenapa makan buah ? " (memang masa tu tengah makan epal)

Mama: "Epal takpe, tak menggemukkan" ...

Amir: Kalau camtu, Mama jangan laa makan epal" ...

i asked him WHY?

Selamba dia jawab, "Cuba Mama tengok, epal tu kan bulat, nanti Mama pun bulat macam epal pulak" ...
 
Bertarikh 10hb Jun 2011, jam 1558

10 June 2011

Belajar siang - malam, siang - pagi ...

Amir: "Amir asyik kena belajar je, siang - malam, siang - pagi (perumpamaan baru). Penat laaa ... Mama dulu pun Tok Ma suruh belajar jugak ke?"
Mama: "Iyelah ... Dulu Tok Ma suruh Mama, sekarang Mama suruh lah Amir pulak" ...
Amir: "Habis? Amir nak suruh sape? Amir suruh adik, boleh tak mama ?" Tanpa diiyakan, dia terus je sound Elan ... "Adik, cepat belajar" ...
Bertarikh 9hb Jun 2011

Kacak ...

Amir: "Waahhh ... Cantiknya rambut ayah ... Ayah nampak 'KACAK' laaa" ...
"Hahahahaha ... if guna word 'hensem' OK lagi coz it's common, ni guna 'kacak' ... Banyak baca kamus anak aku ni ... Hahahahaha" ...
Mama: "Mr. M.F, you memang kacak la today" ... hehehe ...
Bertarikh 1hb Jun 2011, jam 2055

Kalau Amir kuar ngan Ayah ...

Amir: "Mama, kalau Amir kuar ngan ayah, ayah mesti belikan mainan. Kalau kuar ngan mama & ayah ... mesti tak dapat apa - apa punya" !!
Mama: Dalam hati (Amboiii kemain lagi, TULUS dia ngata di depan)
Amir: "ni Mama" ... (sambil tunjuk kertas iklan Jakel - ada cadar Ben 10). "Nanti biar Amir pergi ngan Ayah je la ye ... Mama jaga adik kat rumah OK" ... 
Bertarikh 19hb Mei 2011, jam 1830

Bawah tanah ...

Amir: "Mama, tadi Amir letak beg kat tangga ... Masa nak balik, Amir tengok beg Amir dah jatuh kat 'bawah tanah'" ...
Mama: "Hahaha ... Canggih sangat ayat Amir guna tu ... Bukan bawah tanah ... Jatuh kat lantai lah sayang" ...
Bertarikh 26hb Apr 2011, jam 1716

Jalan - jalan dengan cik Ili ...

Aunty Ili, Amir kata, "Mama, nanti kita jalan - jalan dengan cik Ili lagi nak ? Best laaa" ... (buat senyum manja)
Dalam hati aku ni ... Urmmm memang lah best ... Cik Ili tolong tolak troli ...
Bertarikh 5hb Mac 2011, jam 1643

Ironman ...

Amir: "Mama, ayah cakap Amir kena tidur asing, tapi Mama, Amir bukan makhluk asing" ...
Mama: "Siapa cakap Amir makhluk asing ... Ayah kata Amir dah besar, kena tidur bilik sendiri" ...
Amir: "Tapi Mama, Amir tak nak. Nanti kalau ada hantu kacau Amir, macam mana" ??
Mama: "Hari tu kata Amir ni Ironman ... So, mana boleh takut, Ironman kan berani" ...
Amir: "Tak jadilah ... Amir nak jadi Amir aje" ... 
Mama: (dlm hati) Emmm ... Alasan berjela - jela ...
Bertarikh 3hb Mac 2011, jam 1112

Nak tengok TV ...

Semua yang ditanya semua tak nak ... Minum tak nak, makan tak nak, tidur tak nak ... Satu benda aje kita tanya yang dia nak masa demam ni ... "NAK TENGOK TV"
Kalau TV tu boleh demam, dah lama berzaman dah ia demam, mana tak nya ... ON aje ...
Bertarikh 28hb Feb 2011, jam 1457

Romantis ...

Terharu pula bila anak bujang kata ... "Mama, nanti Amir balik school, Amir tolong urutkan mama OK ... Mama kan demam" ... "Mr. M.F, romantis kan anak bujang saya ... Hehehe" ...
Bertarikh 22hb Feb 2011, jam 1001

Baju putih ...

Ade cerita hantu di saluran 105 jam 2100 nanti. Teringat statement Amir last Thursday while watching Terowong Casablanca. "Mama, setiap kali Amir tengok cerita hantu, kenapa hantu dia asyik pakai BAJU PUTIH je ... Diaorang takde baju lain ke?" Gulllpppp ...
Bertarikh 5hb Feb 2011, jam 1947

KeLANtan ke SeLANgor ??

"Amir nie 'keLANtan' ke 'seLANgor' ... urrmmm" ... (sambil mata kelip - kelip fikir jawapan)
"Amir 'keLANgor'" ... Kebetulan mak bapaknya ada kat tepi ... "Pandai ambik hati" ... Hahahaha ...
Bertarikh 30hb Jan 2011, jam 1728

Peluk Amir ...

Sorang kembung perut ... Sorang batuk - batuk ... Yang batuk - batuk asyik kena halau aje dari mendekati yang kembung perut ... Alih - alih, yang batuk - batuk pun cakap, "Mama ni asyik peluk adik je ... Amir pun sakit jugak ni ... Cepatlah peluk" !! Marah seyyy ...
Bertarikh 21hb Jan 2011, jam 0923

Tak nak jadi BABY ...

Amir: "Mama, kenapa adik dapat banyak hadiah, tapi Amir tak dpt pun" ... 
Mama: "Adik kecik lagi sayang ... sebab adik BABY" ... 
Amir: "Emmmm, Amir pun nak jadi BABY jugak laaa" ...
Mama: "Alaaa, jangan le ... Mama mampu jaga sorang 'kecik' aje at one time" ... 
Amir: "Mama bagi Amir buka hadiah adik OK. OK, tak jadilah nak  jadi BABY" ...
Huahuahua ...
Bertarikh 14hb Jan 2011, jam 1142

Amir tengok wayang ...

First time bawa Amir tengok wayang ... punyalah dia yeah ... yeah ... Bila ditanya wayang tu apa, dia kata tak tau. Dah masuk wayang, dia kata: "Ni kat wayang ke?" ... Kejap lagi dia tanya balik, "Mama, wayang tu apa ? Amir tak paham laa" ... So i jawab, "TV yang besar" ... Oooo, TV rupanya ... Kejap lagi dia kata, "Mama, boleh tukar tengok cartoon tak?" Argghhh ... tak boleh nak fokus tengok Harry Potter ... Banyak sangat yang disoalnya ...
Bertarikh 28hb Nov 2010, jam 1953

ABC ...

Teringin nak makan rojak dengan ABC pagi - pagi ni ... Teringat pula lawak Amir ... Dia tanya, "ABC tu boleh makan ke?" Terkebil - kebil muka dia bila i kata ABC boleh dimakan ... Dia ingat ABC alphabet la tu ... Hahahaha ...
Bertarikh 20hb Nov 2010, jam 0749.

Ketuk keretapi ...

"Salah tu Mama ... Teacher Amir kata kena buat macam ni ... Mama ni !!! Cepat ketuk keretapi" ...
Hahaha ... Ketuk keretapi ke ketuk ketampi anak aku ni : )
Bertarikh 19hb Okt 2010

Stylo ...

to S***** A****.  Do me a favour please ... Esok before Amir gi to school - tolong kasi gel rambut dia ... Amir nak kena ambil gambar konvo ... buat STYLO sikit ... better buat cantik - cantik ... kalau tak, SIAP ... hahaha ...
Bertarikh 11th Oct 2010, 2023 hrs.

Kecik - kecik dah pandai ...

Mama & Amir tengah tengok iklan Soflan ... Tiba - tiba Amir kata, "Mama, cantiknya girl tu ... Macam 'Mia' lah". Amboi anak aku, kecik - kecik dah pandai ...
Bertarikh 26hb Sept 2010, jam 2140...

Tersembam ...

Kesian Amir ... Jatuh tersembam kat school ... Ingatkan benjol saiz guli, rupanya saiz telur ayam ... Huhuhu ... Cik Ara risau sampai terus bawa gi klinik ... 
Bertarikh 17hb Sept 2010, jam 1700.

Empat tahun ooo ...

Terharu & bersyukur ke hadrat Ilahi, anakanda tercinta genap usianya 4 tahun ... Bersyukur padaNya kerana mengurniakan kami seorang anak yang bijak, pemalu dan sentiasa menimbulkan suasana ceria di rumah. Semoga anakanda AMIRUL IKHWAN menjadi seorang anak yg soleh, taat pada perintahNya dan menjadi manusia yang berguna pada agama, bangsa dan negara ... "Selamat hari ulang tahun sayang" ...
Bertarikh 7hb Sept 2010, jam 2130.

Mohamad ...

Mama: "Siapa nama awak?"
Amir: "Mohamad Amirul Ikhwan" ... 
Mama: "Emmm, pandainya ... Nama ayah" ?
Amir: "Mohamad ******" 
Mama: "Betul, betul ... Nama ibu ?"
Amir: "Mohamad ******"
Mama: "Eiiiiiyyyy !! Nama ibu mana boleh letak Mohamad" ... Hahahaha ...
Bertarikh 30hb Mei 2010, jam 0902

Penjara ...

Amir: "Mama, kenapa tak pakai tali keledar, nanti kena masuk PENJARA, kan" !! 
Amboiii lasernya ayat budak ni ... Then i asked him: "PENJARA tu apa ?"
Dengan gaya selambanya he answered, "Mana Amir tau ... 
Chehhh !! Cakap beriya, meaning tak tau ... Apa daaa ...
Bertarikh 12hb Mei 2010, jam 1811

09 June 2011

Happy Mother's Day (2010)

First time i received 'Happy Mother's Day' card from my deareast son ... Done by him at school with his teacher help ... i just can't stop smiling ... Thank you dear ... I LUV U ...
Dated 7th May 2010, 1508 hrs.

Lakonan ...

Hanya mampu tersenyum simpul melihat Amir me'REPEAT' adegan i membebel to my youngest bro ... siap dgn LAKONAN tu !!!
Bertarikh 5hb Mei 2010, jam 2104

Bisik ...

"Mama ... Mama ... Amir nak bisik ni ... "!@#4%^" Emmm ... Nak bisik konon ... Sebatu pun boleh dengar suaranya ni ... Hahaha ...
Bertarikh 26hb Apr 2010, jam 2120.

Jadi kapal terbang ...

Mama: "Nanti Amir dah besar, Amir jadi pilot nak tak ?"
Amir: "Pilot tu apa mama ?"
Mama: "Hmmm, pilot tu orang yang bawa kapal terbang laaa ..."
Amir: "Emmm, taknak lah jadi pilot ... Amir nak jadi kapal terbang !! 
Bertarikh 23hb Apr 2010, jam 2004

Nyamuk 'B' ...

While Amir having breakfast with his father ... A bee was buzzing around ... He said, 'nyamuk' lah ayah ... Hubby said, "bukan, itu 'bee' " ... Ooohhh, nyamuk 'bee' ke ayah ?" ... "Bukan, 'bee' aje", said hubby to my son ... After a while Amir asked his father. "Ayah, nyamuk 'A' ada tak ? Atau nyamuk 'C' ? " ... kahkahkahkah ... Spontaneous ...
Dated 10th Apr 2010, 2005 hrs

Bahasa Arab ...

Tadi anak bagi kertas "syllabus for 4 years" ... ada English, Science, Arts, BM, Diniah, Jawi, Mathematics ... Ooo, easy aje ni ... Nanti i boleh ajar Amir sikit - sikit kat rumah ... Sekali terbaca ada Bahasa Arab ... Alamak !! Yang ini i yang kena belajar dulu : )
Bertarikh 26hb Mac 2010, jam 1603

Parts of body ...

This morning I asked Amir the usage of 'parts of body'. His answer:  mouth = makan nasi, eyes = tengok orang & nose = korek hidung. Hahahaha, apa raaahhh ...
Dated 14th Mac 2010, 1156 hrs

Setigisa ...

"Mama, macam mana nak lukis 'setigisa'" ... "Please lukis" ... Haaahhh ... Amenda pulak 'setigisa' tu ?"
*Setigisa = segitiga ...
Bertarikh 10hb Mac 2010, jam 1936

Fine, Alhamdulillah ...

Amir: "How are you?"
Mama: "I'm fine, thank you" ...
Amir: "Salah lah mama" ... 
Mama: "Habis tu nak jawab apa" ?
Amir: "Teacher kata kena jawab FINE, ALHAMDULILLAH" ... 
Mama: "Oppsss" ...
Bertarikh 6hb Mac 2010, jam 2241

Kasut Ben 10

"Mama, nak kasut Ben 10 yer" ... then ... "Mama, nak kasut Ben 10 yang ada lampu - lampu tu" ... "Kelip - kelip yer" ... then ... "Mama, jangan lupa tau beli kasut Ben 10 yang ada gambar Ben 10" ... Adoiii !!!
Bertarikh 1hb Mac 2010, jam 1805

RM7 ...

Hari RM7 ... lunch = RM7, buku Amir = RM7, kerepek pisang = RM7 ... Kebetulan pulak semuanya !!!
Bertarikh 24hb Feb 2010, jam 1844

Doa makan ... (bhgn II)

"Mama, cuba baca doa makan ... Amir nak dengar" ... Aikks ... bukan ke ayat - ayat tu patut aku yang cakap !!! Dah terbalik dah sekarang ni : )
Bertarikh 23hb Feb 2010, jam 1848

Koyit ...

Amir's word for today: 'koyit' ... i was guessing the meaning of it ... maybe it was 'correct' ... Suddenly, he sssshhhhh at me. Ohhh, it means 'quiet' ... hahaha ... OKlah ...
Dated 22nd Feb 2010, at 1729 hrs

Ade ape sayang ...

Malam tadi, Amir asked me something but i just ignored him ... Then he asked again .. i jawab "haaa nak apa" ... Then dia diam ... He just looked at me and said ... "Mama, lain kali jawablah, 'ade ape sayang'" ... I was speechless by his answer ...
Bertarikh 21hb Feb 2010, jam 0801

Rambut Ben 10 ...

" Mama, tak nak sikat rambut macam ni ... Nak macam Ben 10 ... Cepatlah mama" !!!
Bertarikh 20hb Feb 2010, jam 0838

Amir go to school ...

Amir go to school ... Mama go to 'school' too ... lalalalalala ...
Dated 18th Feb 2010, 1850 hrs

Kau aku rindu ...

Dari pagi tadi Amir nyanyi: "Kau aku rindu ... Kau aku rindu" ... Entah lagu siapa dia nyanyi !!
Bertarikh 16hb Feb 2010, jam 1431

Doa masuk tandas ...

Amir dah pandai baca doa masuk tandas : ) Siap keluar balik semula ... Kalau dia lupa nak baca sebelum masuk toilet ... hehehe ...
Bertarikh 11hb Feb 2010, jam 1828

Pizza Hut ...

Dari petang tadi Amir nak makan PIZZA HUT ... so malam nie Amir nak dinner kat sana with Ayah, Mama, Atok & Oma ... Acu & Cik Ara takde ... jimat duit mama ... hehehehe ...
Bertarikh 6hb Feb 2010

Doa makan ...

gembira Amir dah pandai @ lancar baca doa makan ... lepas ni nak ajar doa masuk tandas plak ... 

Bertarikh 1hb Feb 2010, jam 1838

Born on Friday ...

Amir was born on Friday ... 

Personality Traits:

- Wise and humble.
- Inspiring character.
- Creative bent of mind.
- Fun to be with.
- Loyal lover.
- Good looker and great dresser.
- Confident.
- Center of attention in a crowd.
- Love the finer things of life.
- Caring.

As 4th Dec 2009 at 0819 hrs


Kereta kebal ...

"Acu naik kereta kebal" ... hahaha ... "Amir ada" ... "Acu nak pinjam" ?